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Limited Lead Water Assessment
600 6th Street

Coronado, California 92118

February 02, 2023

Coronado Unified School District
201 Sixth Street
Coronado, California 92118

Attn:  Ms. Maritza Arrellano
Re: Lead in Drinking Water Assessment — Licensed Childcare Center

Village Elementary
600 6th Street
Coronado, California 92118

Dear Ms. Maritza Arrellano,

Pursuant to your request, A-Tech Consulting, Inc. (A-Tech) performed a Lead in Drinking Water
Assessment (LDWA) at Village Elementary, located at 600 6th Street in Coronado, California
(hereafter referred to as the site). The assessment was limited to eleven (11) fixtures in various
locations of the site. The LDWA report is prepared for the sole use of Coronado Unified School
District.

1.0 INTRODUCTION

The LDWA was conducted at the childcare center (CCC) at the referenced site, and includes data
from the failed initial assessment and passed re-test assessment. The LDWA report presents a site
background, purpose for the assessment, sampling methodology, laboratory results, and analytical
discussion. All sampling was performed under the supervision of Robert Williams — CDPH LRC
Inspector/Assessor #LRC-00004572.

The initial lead in water sampling was performed by Jeffrey Stallings — CDPH Lead Sampling
Technician #LLRC-00006812 on December 06 and 07, 2022.

The re-test lead in water sampling was performed by Jeffrey Stallings — CDPH Lead Sampling
Technician #L.RC-00006812 on January 17, 18, and 19, 2023.

2.0 BACKGROUND

The site inspected is an educational facility comprising of one (1) structure with a brick exterior. The
build date is unknown. Please refer to Appendix B to view the Vicinity and Site Maps.

The initial assessment was performed on December 06 and 07, 2022. During the initial
assessment, twelve (12) samples were collected from eleven (11) points of use(s) (POUs); one (1)
collected sample contained elevated lead in water content.

The re-test assessment was performed on January 17 and 19, 2023. The one (1) elevated POU from
the initial assessment was re-sampled during the re-test assessment, totaling two (2) samples.

3.0 SCOPE OF WORK

The LDWA was performed to identify and assess the lead content in drinking water samples at
the site. If lead content in water is found, the LDWA would identify individual water sources and their
respective concentrations of lead.
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4.0 EVALUATION CRITERIA

The assessment was performed in accordance with the Environmental Protection Agency (EPA) and
State of California — Health and Human Services Agency Department of Social Services (CDSS)
requirements. For licensed child care centers (CCC), this testing is required by the CDSS per
Assembly Bill (AB) 2370, Chapter 676, Statutes of 2018 and Health and Safety Code Section
1597.16. The sampling was performed pursuant to AB 2370 and the EPA’s 2018 version of 37 for
Reducing Lead in Drinking Water in Schools and Child Care Facilities (3Ts Guidelines). The CDSS
Action Level for lead in drinking water is 5 parts per billion (ppb), or 5 micrograms of lead per 1 liter
of water (5 ug/L).

Please refer to Table 1 for a list of the differing regulatory limits for lead in water.

Table 1: Regulatory Body Governing Lead in Drinking Water in Child Care Centers

Governing Agency Regulatory Limit Outcome
CDSS 5 ppb, or 5 pug/LL Action Level
CDSS > 5.5 ppb, or> 5.5 ug/L Action Level Exceedance

CDSS outlines the Action Level as 5 ppb and an Action Level Exceedance as any value equal to or
greater than 5.5 ppb. Section 8.0 outlines the remediation requirements for each of the two regulatory
limits, as applicable.

5.0 SAMPLING PROCEDURE

The method of testing utilized for the drinking water assessment was in accordance with AB 2370 and
the EPA’s 2018 version of 3Ts Guidelines. A-Tech’s CDPH-certified technician performed the
sampling/assessment under the direct supervision of a CDPH-certified Lead Inspector/Assessor.
Please reference Appendix E Inspectors’ Certifications.

Initial Assessment

On December 06, 2022, the technician performed a preliminary site visit to prepare the POU(s) for
sampling. Specifically, the technician wrapped and sealed the POU(s) with a zip-type reusable plastic
bag and tape to prevent POU use during the eight (8)- to eighteen (18)-hour stagnation period.

On December 07, 2022, the technician obtained twelve (12) 250-mL wide-mouth plastic bottles. All
POUs had one (1) first draw cold water sample collected, and one (1) second draw sample was
collected from the first sampling location. The first and second draw samples were bagged together in
a zip-type reusable plastic bag. The facility ID, sample date and time, sample location, source, matrix,
and type (potable or non-potable) were recorded on the chain-of-custody (COC). All sample locations
were marked on a site diagram (see Appendix B Sample Locations). Specific results are listed
in Appendix A Lead Water Table and Appendix D Laboratory Reports in this report.

Re-Test Assessment

On January 17, 2023, the technician performed a preliminary site visit to prepare the elevated POUs
from the initial assessment for re-sampling. Specifically, the technician wrapped and sealed the
elevated POU(s) with a zip-type reusable plastic bag and tape to prevent POU use during the eight
(8)- to eighteen (18)-hour stagnation period.

On January 18,2023, the technician did not receive on-site access for sampling.
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On January 19, 2023, the technician obtained two (2)250-mL wide-mouth plastic bottles. All
conditioned POUs had one (1) first draw cold water sample collected, and one (1) second draw
sample collected. The first and second draw samples were bagged together in a zip-type reusable
plastic bag. The facility ID, sample date and time, sample location, source, matrix, and type (potable
or non-potable) were recorded on the chain-of-custody (COC). All sample locations were marked on a
site diagram (see Appendix B Sample Locations). Specific results are listed in Appendix A Lead
Water Table and Appendix D Laboratory Reports in this report.

6.0 ANALYTICAL TESTING

A total of fourteen (14) samples were collected from eleven (11) POUs at the subject site. The
samples were shipped under chain-of-custody (COC) procedures to LA Testing located at 5431
Industrial Drive, Huntington Beach, California 92649 (714) 828-4999 for analytical testing. LA
Testing located at 5431 Industrial Drive, Huntington Beach, California 92649 is certified under the
California Environmental Laboratory Accreditation Program (CA ELAP), certificate number 1406.
Please see Appendix F for the CA ELAP Certificate.

7.0 SUMMARY OF RESULTS

The results are presented in micrograms per liter (ng/L). One (1) pg/L is equivalent to one (1) parts
per billion (ppb).

Initial Assessment

One (1) potable drinking water sample obtained from the initial assessment at the site contained lead
concentrations above the CDSS Action Level of 5 ppb and/or is considered to be Action Level
Exceedance(s). The following table summarizes the detectable analytical results from the eleven (11)
POUs tested on December 07, 2022. Remaining sampled locations did not exceed the laboratory
reporting limit (i.e., non-detect). Bolded line items indicate a result above the Action Level and/or
considered to be an Action Level Exceedance(s).

Table 2: Initial Assessment Detectable Lead Results

Sample Sample Date & Action Level | Analytical Result
P Sample Location
Number Time Exceedance (ng/L)

e e T

N o MOESM i
e e Ul et >55 136
1O 120712022, 07:23 AM B“ildi“glzggrﬁp;ggfh;’:& . >55 1.42

Based on the initial assessment sampling results, certain sampling locations contained lead in water at
concentrations above the Action Level and/or are considered Action Level Exceedance(s).
Recommendations are outlined in Section 8.0. Please refer to Appendix A Lead Water Table for
detailed sample information, and Appendix C Digital Photographs for photos of the samples
depicted in Table 2.

Re-Test Assessment

The potable drinking water samples obtained from the re-test assessment at the site contained lead
concentrations below the CDSS Action Level of 5 ppb and are not considered an Action Level
Exceedance (> 5.5 pug/L). Of the one (1) POU sampled, the following table summarizes the detectable
analytical results.
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Table 3: Re-Test Assessment Detectable Lead Results

Sample : : ! : Action Level | Analytical Result
Sample Date & Time Sample Location Exciadancs (ug/l)

230028- . Building 700 (Preschool), 1st
S0 A Y R0 06 30 M Floor, Room 710, Faucet

Based on the sampling results, the one (1) re-sampled location is within regulatory compliance with
regards to lead content levels. Please refer to Appendix A Lead Water Table for detailed sample
information.

8.0 RECOMMENDATIONS

Initial Assessment Recommendations

For lead in water concentrations with an Action Level Exceedance (> 5.5 ppb): CDSS requires that
the following outlet(s) either permanently cease use for drinking/food preparation or are replaced.
Once replaced, the outlet must be flushed for at least 30 seconds, at least four times a day, for at least
three weeks prior to follow-up water sampling. Upon request, A-Tech will perform resampling
activities of the replaced outlets at the end of the three-week period; it is noted that flushing must
continue daily following the three-week period prior to resampling. Additional details are outlined
below.

e Building 700 (Preschool), 1st Floor, Room 710, Faucet

CDSS Requirements for Outlets with Action Level Exceedances (> 5.5 ppb): Pursuant CDSS
Assembly Bill (AB) 2370, Chapter 676, Statutes of 2018 and Health and Safety Code Section
1597.16, the CDSS has issued Written Directives for Lead Testing in CCC. Page thirteen (13) section
101704, Lead Action Level Exceedance Response Requirements, describes the remediation actions
that must be implemented for water outlets that return an Action Level Exceedance result (>5.5 ppb).
The outlet must be permanently ceased of use for drinking and food preparation, or it must be
remediated by replacing the outlet. Pursuant page fourteen (14) section 101705, Follow-up Corrective
Action Water Sampling, replacement outlets must be conditioned by turning them on for at least 30
seconds, at least four times a day, for at least three weeks prior to follow-up water sampling. If
sampling does not occur at the end of the three weeks of flushing, the CCC shall continue flushing
daily until the day prior to sampling. The CCC shall track the flushing process on a sheet posted next
to the replacement outlet and keep this tracking sheet on file.

Once the conditioning steps are completed and an eight (8) to eighteen (18) hour stagnation period has
occurred, a certified external water sampler shall collect a first draw and second draw sample from
each outlet that has been replaced. The sampler shall complete the following three documents: 1)
Facility Sketch (LIC 999), 2) Child Care Center Sampling Checklist Form (LIC 9276), and 3)
External Water Sampler Self-Certification Form (LIC 9275). These documents shall be sent to the
Licensing Program Analyst (LPA) within two (2) weeks do the completed sampling date. A-Tech
recommends following the above corrective actions for any facility that is currently a licensed CCC.

Lead in water concentrations that are less than 5.5 ppb are in compliance with the CDSS Action Level
for regulatory purposes; however, there is no safe level for lead.

Re-Test Assessment Recommendations

Subsequent the re-test assessment, no action is required at this time. Pursuant CDSS Assembly Bill
(AB) 2370, Chapter 676, Statutes of 2018 and Health and Safety Code Section 1597.16, the CDSS has
issued Written Directives for Lead Testing in CCC. Page thirteen (13) section 101703 (c) states if all
the ELAP lab results indicate that the levels of lead are at or below the Action Level of 5 ppb, no
further action shall be required until the next 5-year testing cycle.
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9.0 LIMITATIONS

The conclusions presented in this report are professional opinions based solely upon visual
observations at the site and laboratory analysis of the tested samples. They are intended exclusively
for the purpose outlined herein, and for the site location and project indicated.

This limited assessment was planned, developed, and implemented based on A-Tech’s the scope of
services approved by the client. This limited assessment was conducted in compliance with current
regulatory protocols. A-Tech utilized state-of-the-art-practices and techniques in accordance with
regulatory standards, while performing this limited assessment. A-Tech’s evaluation of the relative
risk of exposure to lead, identified during this limited assessment, is based on conditions observed at
the time of the limited assessment.

A-Tech cannot be responsible for changing conditions that may alter the relative exposure risk or for
future changes in accepted methodology. The floor plans and actual test results for each of the tested
areas are contained within this report.

Recognizing that even the most comprehensive survey may fail to detect lead in water at a particular
site, this study was not intended to identify all potential lead in water present in the building or at the
site for such reasons as inaccessibility or limited sampling scope.

There are potential liabilities associated with the presence, and removal, of lead pipes and/or
contaminated water. Precautionary measures, as outlined herein, should be taken in accordance with
the guidelines set forth by the EPA and other regulatory agencies.

Services performed by A-Tech were conducted in a manner above the care and skill ordinarily and
currently exercised by members of the same profession that even the most comprehensive scope of
services might fail to detect environmental liabilities on a particular site. Therefore, A-Tech cannot act
as insurers and cannot “certify” that a site is free of environmental contamination.

No expressed or implied representation or warranty is included or intended in our reports, except that
our services were performed, within the limits prescribed by the Scope of Services, with the
customary thoroughness and competence of our profession.

This report is intended for the sole use of the contracted Client and its authorized representatives. The
exchange of information was unique between A-Tech and the client regarding the mutually agreed
upon scope of service. Unless explicitly authorized in this report, no third party is beneficiary to the
contract or findings of this report. The unauthorized use or reliance of this document or the findings,
conclusion or recommendations presented herein, by any other party or parties is at the sole risk of
any such third party. For the same reasons, no warranties or representations, expressed or implied in
this report, are provided to any such third party.

Information and opinions presented herein apply to the existing and reasonable foreseeable site
conditions at the time of our investigation. They cannot necessarily apply to site changes of which this
office is unaware and have not had the opportunity to review. Changes in the conditions of this
property may occur with time due to natural processes or works of man on the site or on adjacent
properties. Changes in applicable standards may also occur as a result of legislation or the broadening
of knowledge. Accordingly, the findings of this report may be invalidated, wholly or in part by
changes beyond our control.

Atch-223109/230028 Page 5 of 6



A-Tech representatives are prepared to meet with your staff, to further discuss this project, upon your
request. A-Tech trusts that the information presented herein provides the data you require. Should you
have any questions or comments please contact A-Tech Consulting, Inc. at (800) 434-1025.

Respectfully submitted,

A-Tech Consulting, Inc.
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Robert L. Williams, DPH, CAC, CIEC
Certified Lead Inspector/Assessor #LRC-00004572
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